Mar 18, 2009

Flickor gillar smycken och män

Finblomman var med på på födelsedagsfesten för farfar i Italien med en massa amerikaner och italienare. Finblomman log åt alla och drog i halsband som vanligt. Men tydligen tyckte några att hon log mer åt männen.
-She is such a girl. She smiles at all men and she likes jewelry already. What a girl! sa ett gäng kvinnor och sedan var de tvungna att återberätta det flera gånger.
Här kan man bara inte säga så. Rättare sagt, ingen skulle väl komma på att säga något sådant? Det är som att bli dragen tillbaka till 50-talet. Eller?

6 comments:

Frida Gro said...

Den där hör jag ofta. Att flickbebisar skulle gilla gubbar pojkbebisar kvinnor. Lite knepigt att analysera.

Men halsband gillar väl alla spädbarn?

Liv said...

Ajdå, Ylva har alltid vart gladare för kvinnor och lite mer tillbakadragen inför män. Hur ska man tolka det då? :P

Men smycken gillar hon verkligen!

Unknown said...

Ja, det finns en del att jobba på... Min fyraåring kom hem och sa att pojkar kan inte ha långt hår, för det hade hon hört i skolan. Flickor har långt hår, pojkar har kort, hade den thailändska läraren talat om för barnen...

Nina said...

Frida och Liv: Ja, jag håller med. Hur det förhåller sig i verkligheten beror väl på bebisarnas egna preferenser. Det är väl individuellt. Men fördomen att bara för att hon är flicka ska hon växa upp och gilla män och smycken, för att det är hennes givna roll. Det är det jag värjer mig emot.
Ankin: Ska bli roligt att träffa dina barn snart och få höra om deras "thailändska fördomar". Generalen trodde att hans farbror , vår rockstjärna med långt hår hade fått låna Dora Upptäckarens magiska hårborste. Tydligen kan den förvandla kort hår till långt...

Z said...

Var på föräldraråd i morse och vi pratade om det. De pratar mycket om att se BARNET och inte flicka/pojke. Men jag tycker visst är det bra med det utgångsläget, de bör ha det. MEN det finns ju redan så mycket sådana fördomar typ att det är tjejleksaker/kill-leksaker. Tycker det är det de måste jobba mot också.
Äsch, det är svårt det hära med jämställdhet och genusgrejen. Det är så inbyggt så långt inne hos oss att om man inte tänker tre gånger extra så blir det lätt ogenustänk....
Vad roligt att du kommer tillbaka så snart! Då hinner vi jobba en månad innan semestern! Och vi ses efter min semester nu! Lunch kanske?

ryska tjejer said...

Gratulerer!